Szakember kereső

Blog

Migrénes fejfájás a gyerekeknél és a kamaszoknál

Migrénes fejfájás a gyerekeknél és a kamaszoknál

Természetgyógyászat 2023-11-15 Berkes Éva


A fejfájás nagyon gyakori a gyermekek és a serdülők körében. Bár a legtöbb fejfájás vírusos vagy más betegség része, a visszatérő migrén 10 gyerekből egyet érint. Nem szoktunk migrénre gondolni, de 10 évesen már minden 20. gyereknek volt migrénje. A pubertás előtt a fiúk és a lányok egyenlő valószínűséggel szenvednek migrénben, a pubertás után a lányoknál gyakoribb.

 

Mi okozza a migrént gyermekeknél?

Nem tudjuk pontosan, mi okozza a migrént. Korábban azt hittük, hogy köze van az agy vérellátási zavaraihoz, mára kiderült, hogy ez nem így van. Úgy tűnik, hogy a migrént az okozza, hogy az idegek érzékenyebbek és jobban reagálnak a stimulációra. Ez a stimuláció lehet stressz, fáradtság, éhség, szomjúság, szinte bármi. A migrén általában családi halmozódást mutat, ha egy szülő migrénes kb. 50% az esélye annak, hogy a gyermeke is az lesz. Ha mindkét szülő érintett, akkor az esély közel 90%. A szabálytalan alvási ütemezés – túl sok vagy túl kevés alvás – migrént válthat ki. Ugyanígy a stressz-szint változásai is. Míg a nagyon kemény edzés migrént válthat ki, a rendszeres testmozgás segíthet megelőzni vagy csökkenteni a rohamok számát. Az étkezések kihagyása, valamint bizonyos ételek és adalékanyagok fogyasztása migrént válthat ki. A gyakori kiváltó okok közé tartoznak az érlelt sajtok és húsok, a csokoládé, a citrusfélék, a vörös és sárga ételfestékek, a mononátrium glutamát (MSG) és a mesterséges édesítőszer, az aszpartám. A túl sok koffein és a fűszeres ételek szintén migrént válthatnak ki, de néha segítik a fejfájást, mert értágítóként hatnak és kitágítják az ereket.  Ha nem iszik elég folyadékot a gyerek, szintén migrént válthat ki.

Gyakori tünetek gyerekeknél

A migrén felnőtteknél gyakran egyoldali. Gyermekeknél nagyobb valószínűséggel érezhető a fej mindkét oldalán, akár mindkét halántékon, akár a homlok mindkét oldalán. Bár nem könnyű megkülönböztetni a migrént más fejfájástól, azért vannak egyedi tünetek.

A migrén gyakran szakaszosan alakul ki:

-          előrejelző szakasz: fáradtság, nyakmerevség, hangulatváltozások

-          Aura: foltok, kanyargós vonalak látása, szédülés, gyengeség, zsibbadás és/vagy zavartság

-          fejfájás vagy roham: súlyos, lüktető/pulzáló fájdalom hányingerrel, hányással és fényérzékenységgel

-          megoldás: az alvás egyes gyerekeknél véget vet a fejfájásnak

-          felépülés: a fáradtság érzése óráktól napokig tarthat

Hogyan kezeljük a migrént?

Életmódbeli változások: az egészséges, rendszeres rutin segíthet megelőzni vagy csökkenteni a migrén gyakoriságát és súlyosságát.

-          alvási szokások: a gyerekeknek, különösen a migréneseknek napi 8-10 órát kell aludniuk. Lefekvés előtt legalább 1 órával kapcsolja ki a mobiltelefont és a számítógépet, mert zavarják az alvást.

-          egészséges táplálkozás: rendszeres, napi háromszori étkezés minden nap azonos időpontban. Kerülje az erősen feldolgozott élelmiszereket, melyek általában több migrént kiváltó anyagot, adalékanyagokat, mesterséges színezéket és édesítőszereket tartalmaznak. Igyon sok vizet és más egészséges italokat, hogy hidratált maradjon.

Hasznos tipp: Ha gyermekének migrénje van, a fejfájásnapló segíthet felismerni a kiváltó okokat és megállapítani, hogy melyik terápiák a leghatékonyabbak. Egyszerűen írja le, hogy mikor kezdődött a fejfájás, hol volt a fájdalom, milyen erősségű, mennyi ideig tart és minden egyéb tünetet. Érdemes nyomon követni, hogy gyermeke mennyit aludt, mennyit evett, ivott, valamint az időjárás változásait, a testmozgás és a stressz mennyiségét.

 

Akut gyógyszerek: Figyeljünk oda, hogy a gyógyszerek túlzott használata fejfájást okozhat, ha naponta vagy elég gyakran használják.

Amik segíthetnek:

-          fájdalomcsillapítók, pl. acetaminofen (Paracetamol) és az acetaminofent , aszpirint és koffeint kombináló gyógyszerek, nem szteroid gyulladáscsökkentők, pl. ibuprofen

-          Triptánok, a szelektív szerotonin receptor agonistáknak nevezett gyógyszerek kategóriája. A bizonyítékok azt mutatják, hogy a sumatriptan/naproxen tabletta és a zolmitriptán orrspray kombinációja két órán belül meg tudja szűntetni a fejfájást.

-          Érdekesség: a botulinum toxint (Botox) jóváhagyták és hatásosnak bizonyult a krónikus migrénben szenvedő felnőttek számára, de gyermekek és serdülők esetében nem hatásos.

-          alternatív terápiák:

-          kognitív viselkedésterápia, amely a megküzdési készségekre, a pozitív gondolkodásra és a relaxációs technikákra összpontosít a migrénes fájdalom enyhítésére. A kutatások azt mutatják, hogy a migrénes gyógyszerekkel kombinált viselkedésterápia sokkal hasznosabb a migrén kezelésében, mint a gyógyszer önmagában.

-          gyógynövények, vitaminok és ásványi anyagok és egyéb technikák:

-          őszi margitvirág: ez a növény partenolidot tartalmaz, mely segít megelőzni a migrént egyes embereknél

-          riboflavin – B2 vitamin, csökkentheti a fejfájások számát és a fjdalom mértékét

-          koenzim Q10, ez egy antioxidáns, amely testünk minden sejtjében jelen van, a migrénes gyerekeknél ez is hiányosnak bizonyult.  Étrendkiegészítőként szedve csökkenti a rohamok gyakoriságát.

-          magnézium, szintén csökkentheti a rohamok számát, ha hónapokon át szedi a gyerek. A magnéziumhiány okozhat fejfájást. A migrénes tinédzserek szervezetében alacsonyabb a magnéziumszint. A gyerek étrendjéből nem hiányozhat nak a magnéziumban gazdag élelmiszerek, pl. sötétzöld leveles zöldségek, bab, magvak, diófélék és teljes kiőrlésű gabona termékek.

-          akupunktúra, ez az ősi kínai gyógymód abból áll, hogy a szakember vékony tűket szúr be a bőrön keresztül bizonyos pontokba, ami endorfinokat szabadít fel és csökkenti a fájdalom érzékelését. A kezelés ált. heti egy vagy két alkalommal történik 4-6 héten keresztül. Kevés ellenjavallata van, a gyerekek jól tolerálják.

-          masszázs hasznos lehet a migrénes gyerekek számára, számos olyan technikát tartalmaz, amellyel a szakemberek manipulálják a test lágy szöveteit. Kiegészítő kezelésként alkalmazható a stresszkezeléssel, az egészséges táplálkozással, a rendszeres testmozgással együtt.

-          biofeedback: a Biofeedback az egyik legszélesebb körben kutatott migrénes kezelés. Méri a test funkcióit, hogy a gyermek megtanulhassa irányítani azokat. Például egy biofeedback eszköz feszülést mutathat a gyerek nyaki izmaiban a fej hátsó részsén, amely a fejfájást okozza. Ha figyeli, hogyan változnak ezek a mérések, a gyerek jobban tudatában lesz annak, mikor feszülnek az izmai és megtanulja ellazítani azokat. Számos biofeedback eszköz létezik.

-          irányított képalkotás, az önhipnózis vagy a relaxáció hasznos lehet a fejfájás megelőzésében. A gyerekek gyakran nagyszerűek ebben a technikában, mivel képzelőerejüket és mentális képeiket használják fel a relaxáció elősegítésére.

 

Mindig menjen sürgősségi osztályra, ha gyermekének nagyon erős fejfájása, tarkókötöttsége, koordinációs  vagy mozgási zavarai vannak, szokatlanul álmos, vagy nem beszél, nem viselkedik normálisan!