Szakember kereső

Blog

A testmozgás fontossága cukorbetegség esetén

A testmozgás fontossága cukorbetegség esetén

Életmód 2024-01-09 Berkes Éva


A cukorbetegek számára – vagy szinte bármilyen más betegségben – a testmozgás előnyeit nem lehet túlbecsülni. A testmozgás segít a testsúly szabályozásában, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a káros LDL-koleszterin és trigliceridek szintjét, növeli az egészséges HDL-koleszterint, erősíti az izmokat és a csontokat, csökkenti a szorongást és javítja általános közérzetét. További előnyökkel jár a cukorbetegek számára: a testmozgás csökkenti a vércukorszintet, és fokozza a szervezet inzulinérzékenységét, ezzel ellensúlyozva az inzulinrezisztenciát.

Számos tanulmány alátámasztja ezeket és a testmozgás egyéb előnyeit. Az alábbiakban felsorolunk néhány kiemelést ezekből az eredményekből:

  • A testmozgás 0,7 százalékponttal csökkentette a HbA1c-értékeket a különböző etnikai csoportokhoz tartozó cukorbetegeknél, akik különböző gyógyszereket szedtek és különféle diétákat követtek – és ez a javulás annak ellenére következett be, hogy egyáltalán nem fogytak.
  • Minden edzésforma – aerob, ellenállás vagy mindkettő (kombinált edzés) – egyformán jó volt a HbA1c-értékek csökkentésében cukorbetegeknél.
  • Az ellenállási edzés és az aerob gyakorlat egyaránt segített csökkenteni az inzulinrezisztenciát a korábban ülő, hasi elhízással küzdő, cukorbetegség kockázatának kitett felnőtteknél. A kétféle gyakorlat kombinálása előnyösebbnek bizonyult, mint az egyik önálló elvégzése.
  • Azok a cukorbetegek, akik hetente legalább két órát sétáltak, kisebb valószínűséggel haltak meg szívbetegségben, mint ülő társaik, és azok, akik heti három-négy órát sportoltak, még jobban csökkentették a kockázatukat.
  • Azoknál a cukorbeteg nőknél, akik hetente legalább négy órát mérsékelt testmozgással (beleértve a sétát) vagy erőteljes testmozgással töltöttek, 40%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem sportoltak. Ezek az előnyök még azután is fennmaradtak, hogy a kutatók alkalmazkodtak a zavaró tényezőkhöz, beleértve a BMI-t, a dohányzást és a szívbetegség egyéb kockázati tényezőit.

Általánosságban elmondható, hogy a legjobb idő a testmozgásra evés után egy-három óra, amikor a vércukorszint valószínűleg magasabb. Ha inzulint használ, fontos, hogy edzés előtt ellenőrizze vércukorszintjét. Ha az edzés előtti szint 100 mg/dl alatt van, egy darab gyümölcs elfogyasztása vagy egy kis falatozás fokozza azt, és segít elkerülni a hipoglikémiát.

A 30 perc múlva ismételt teszt megmutatja, hogy a vércukorszintje stabil-e. Szintén jó ötlet ellenőrizni a vércukorszintjét minden különösen fárasztó edzés vagy tevékenység után. Ha inzulint használ, a hipoglikémia kialakulásának kockázata az edzés után 6-12 órával a legmagasabb.

A cukorbetegséggel kapcsolatos veszélyek miatt mindig viseljen orvosi figyelmeztető karkötőt, amely jelzi, hogy cukorbeteg, és hogy szed-e inzulint. Edzés közben tartson magánál keménycukorkát vagy glükóztablettát is, arra az esetre, ha vércukorszintje hirtelen leesne.