Szakember kereső

Blog

Az árnika verhetetlen a tompa sérülések és izületi gyulladások kezelésében

Az árnika verhetetlen a tompa sérülések és izületi gyulladások kezelésében

Fitoterápia 2023-11-21 Berkes Éva


Az árnika az egyik legismertebb gyógynövény. Értékes hatóanyagai révén gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, lelohasztja a duzzanatokat és segít a vérömlenyek és sérülések gyorsabb gyógyulásában.

Hatóanyagai a bőrön keresztül közvetlenül az izülethez vagy a fájós testrészhez jutnak. Az árnika tinktúra, kenőcs vagy gél hozzátartozik a mindennapi házi patikához. Az árnikát rándulások, zúzódások, húzódások, vérömlenyek valamint izületi és izületi tömlőgyulladások, visszérpanaszok, a láb vízpangása, reumatikus panaszok és váll- és tarkófeszülés esetén alkalmazzák.

 

Homeopátia: Az Arnica montana az egyik legismertebb homeopátiás szer, amit tompa sérülésekre valamint testi és lelki sokkhatásokra alkalmaznak. 

 

Az árnika már hosszú ideje mindentudó gyógynövénynek számít. A legenda szerint a hegy szép lányának az volt a dolga, hogy elhárítsa a boszorkák varázslatát és egészséget hozzon. Tojássárga színű virágai, amelyeket az orvostudomány ma is alkalmaz, eleget is tesznek ez utóbbi feladatának.

Az árnika, melynek botanikai neve Arnica montana, egy védett, fészkes virágzatú növény, amelynek aromás-csípős, kellemes fahéjas illata a baktériumok és a és gombák ellen is hatékony. Az árnika szeszkviterpénjei ugyanolyan jó gyulladásgátlók, mint a kortizon, ezt az orvosi kutatások egyértelműen bebizonyították. Az árnika kumarinjai és élénksárga színanyagai, a flavonoidok elősegítik a folyadékok és sejttörmelékek gyorsabb elszállítását a duzzanatoktól és a vérömlenyektől, ezáltal a sérülés hamarabb begyógyul.

 

Amire az árnika még képes:

  • Árnikatinktúra 1:10 higításban: furunkulusok, rovarcsípéseket követő gyulladásos duzzanatok (esetleg túróval keverve borogatás formájában), carpalis alagút szindróma esetén fájdalomcsillapításra.
  • Árnikás körömáztatás: körömágygyulladás esetén (panaritium): 1 evőkanál árnikatinktúrát (vagy 2,5 dl árnikateát)és 2 evőkanál kálilúgos folyékony szappant 2.5 dl forró vízben feloldunk és az érintett ujjat minél forróbb vízben áztatjuk 10-15 percig
  • Árnikás hűsítő pakolás: heveny fájdalommal járó gyulladásos állapotok esetén: a hűsítő árnikagél (hűtőszekrényben tárolva) lelohasztja a duzzanatokat és megbízhatóan enyhíti a fájdalmat. Az árnikagélt közvetlenül is felvihetjük vagy túróval elkeverve (1 evőkanál gél 25 dkg sovány túróhoz)

!! ha valaki allergiás az árnikára vagy a fészkes virágzatúakra, akkor nem szabad alkalmazni ezt a borogatást

!! ha az árnikás borogatást hosszabb ideig alkalmazzuk az eleve sérült bőrön (sebek, lábszárfekély) bőrgyulladást vagy irritációt, sőt akár hólyagos duzzanatot vagy a szövet roncsolódását is okozhat. Ezért az árnikatinktúrát csak külsőleg és higítva és rövid ideig (30 percnél nem tovább) szabad alkalmazni.

!! belsőleg alkalmazva az árnikatinktúra fogyasztása nemcsak vérzési hajlamot, hanem szívritmuszavarokat is előidézhet.

 

Fentiek nem érvényesek a homeopátiás árnikakészítményekre.