Szakember kereső

Blog

Az emberi test működése - pár dolog, amit félreértelmeztünk

Az emberi test működése - pár dolog, amit félreértelmeztünk

Életmód 2023-02-23 Udvari Mónika


Indulhatnánk a kályhától is, hogy amikor még gyűjtögettünk, mennyit kellett mozognunk pusztán az életben maradásért. Sokan azzal reagálnak erre, hogy jó korán meg is haltak őseink. 

Valóban rengeteget változott a világunk mostanra. Ami viszont nem változott olyan sokat, az az, hogy mindig nagyon fontos számunkra a testünk állapota, kinézete (gondoljunk csak Sissi királyné maratoni edzéseire), ha teszünk érte, ha nem. Manapság szinte ömlik ránk a rengeteg jótanács, hogy mennyit és mit mozogjunk, hogy mit együnk, igyunk, milyen vitaminokat kell szednünk, hogyan méregtelenítsünk stb. Mindenhonnan jön az információ, sokszor ellentmondásosak is. Honnan tudjuk, hogy mégis mit kellene tennünk, ennünk, innunk stb., hogy egészségesek legyünk, jól működjön a testünk, jól nézzünk ki? 

A legelső amikor valaki életmód váltáson gondolkodik az, hogy el kellene kezdeni mozogni. Itt általában 2 út közül szoktak választani az emberek:

a, edzőterembe kellene menni
b, el kellene kezdeni futni

Általában a „b” verzió szokott győzni, mert azt lehet bárhol, nem kell nagy anyagi ráfordítás, nem néznek közben kritikus szemek, meg amúgy is, futni mindenki tud. 

Az esetek nagy részében a futó karrier elég hamar kerékbe törik, mert nagyon hamar elkezd itt-ott kicsit, majd nagyon fájni. Gyorsan le is vonjuk a következtetést, hogy a futás nem jó dolog, amúgy se való nekünk, meg már öregek is vagyunk ehhez és különben sincs igazán idő se rá. Így amilyen gyorsan belevágunk, olyan gyorsan abba is hagyjuk. 

Most ehhez szeretnék más nézőpontot adni, hogy mi történik ilyenkor.
Futással kezdeni az életmód váltást azért nem a legbölcsebb dolog, mert ha előtte évekig nem sportoltunk, viszont naponta minimum 8-10 órát ülünk -igen mert nemcsak a munkahelyen ülünk, hanem az autóban, vonaton, villamoson stb- a testünk vázizomzata, ízületei ehhez a létformához fognak alkalmazkodni. Kialakul az ülő test. Mi is ez? Nézzük fentről lefelé: 

A fejünk előre helyezett tartásban van és ehhez biztosan a vállainkat is előre ejtjük és még fel is húzzuk a fülünkhöz. A hátunk egészen a derekunkig domború, mert legyen bármilyen szuper székünk nem tudunk egész nap úgy ülni, mint aki karót nyelt.

A combunk hosszú időn át derékszöget zár be a törzsünkkel és mivel alá vagyunk támasztva ezért a legfőbb tartó core izmunknak (nem, nem a hasizom😊) a nagy farizmunknak egyáltalán nem kell dolgoznia, úgyhogy szabadságra is megy.  

Amelyik izom meg tud rövidülni, az meg is rövidül, amelyik el tud gyengülni az elgyengül és van pár olyan izmunk amelyik a nap 24 órájában extrán dolgozik, hogy mindezek ellenére ne essünk szét. A funkcionálisan nem működő testünktől pedig elvárni, hogy hipp-hopp fusson mint a nyúl- nagy bátorságra vall. 
Hogy mit tehetünk ilyenkor? Milyen mozgást érdemes elkezdeni? A következő részekben ezeket a kérdéseket járjuk körül.   

Udvari Mónika 
személyi edző, NMPT instruktor, Access Bars facilitátor