Szakember kereső

Blog

Bajban vagyunk az idővel

Bajban vagyunk az idővel

Önismeret 2023-06-23 Bíró tünde


Kronosz és Kairosz, az óra-idő és a lét-idő

Kronosz és Kairosz, az óra-idő és a lét-idő

 

Kétféle idő-élményt élhetünk meg. Az egyik Kronosz uralma alatt áll, ez az óra-idő. Kronoszt úgy ábrázolják, mint egy óriást, aki felfalja a saját gyermekeit. Az egyik kezében egy homokóra, a másik kezében egy kasza van.

 

Kairosz a lét-idő ura. Az ő ábrázolásán azt láthatjuk, hogy szárnyai vannak, a lábán is szárnyak vannak, és a kezében egy mérleget tart. A lét-idő, amely eldönti, mikor kelnek ki a magok a földből, a kismadarak a tojásból, mikor születik meg egy gyermek, mennyi időt kellene aludnunk, hogy pihentek legyünk, meddig tart egy évszak...

 

A mai világban szinte mindannyian, szinte minden percben Kronosz uralma alatt élünk. Időre rohanunk mindenhová, az időnket más osztja be, vannak, akik még az esti programjukat is a tv híradó kezdési időpontjához igazítják. A saját bioritmusunkat elnyomjuk, hogy az óra-időknek megfeleljünk. A legnagyobb stressz-forrásnak tartom ezt az óra-idő utána rohanást, feszülést, megfelelési kényszert.

 

Gondoljatok például a női ritmusra, a nők havi ciklusára - hány féle módon próbálja a "modern" világ megerőszakolni ezt a természetes ciklust? A hormonális fogamzásgátlás és egyéb hormontartalmú gyógyszerek kizökkentenek a lét-időből, és máris Kronosz markában van az a nő, akit mesterségesen "állítanak be" a havi ciklusára...

 

Kairoszt ritka vendégként üdvözöjük az életünkben. Manapság sem rácsodálkozni, sem megélni nem tudjuk. Már a kisbabák születésénél megerőszakolják a világra jövő gyermek létidejét, mert a "főorvos úr most ér rá, most indítjuk a szülést". Amikor mégis módunk van megélni a lét-időt, például egy hétvégén, vagy egy nyaralás alkalmával, akkor feltöltődünk, megnyugszunk, végre kipihenjük magunkat.

 

Az önismereti folyamat egyik kihívása, hogy változtasd meg az idővel való tudatosságodat és viszonyodat! Legyen minél több lét-idő és lét-időre való rácsodálkozás, például a Természet változásainak megfigyelésével. És legyen minél kevesebb Kronosz az életedben, ne hagyd, hogy felfaljon téged is az óra-idő. Írd át az idődet! Merd elengedni magad, merjél lassan, élvezettel élni, vedd vissza azt, ami téged illet: a lét-idődet. Ami és aki sürget, el akarja venni tőled az idődet, arra mondjál nemet - természetesen az ésszerűség határain belül, mert mondjuk a munkaidőd rugalmas kezdete nem biztos, hogy a te döntésed...

 

Az egyik legnagyobb stressz-forrás manapság a gyerekeknek az iskola - a gyermekeidnek is adjál sokkal több lét-időt! Ne hagyd, hogy az iskola Kronosz főműve legyen, ne hagyd, hogy megegye a gyermeked lét-idejét! Ne zsúfold össze a programokat sem a gyermekednek, sem magadnak, ne rohangálj vele össze-vissza délután különböző különórákra, ne hagyd, hogy a házi feladat megegye az estéket és a közösen töltött, kedves időket.

 

Tervezd meg az idődet, de ne úgy, mint Kronosz, hanem úgy, mint Kairosz! Könnyű léptekkel élj, tanuld meg felismerni és megélni a lét-időt, figyelj a Természet lét-idejére, ritmusára, a saját bioritmusodra. Tartsd ezeket tiszteletben, és csak annyira engedelmeskedj Kronosznak, amennyire képes vagy még beengedni az életedbe az ő óra-idejét.

Bíró Tünde terapeuta, coach, tréner, www.birotunde.net