Szakember kereső

Blog

Diabéteszes vészhelyzetek kezelése

Diabéteszes vészhelyzetek kezelése

Holisztikus orvos 2023-10-05 Berkes Éva


Hypoglikémia, ketoacidózis - mit tegyél, ha ezeket érzékeled?

A civilizációs hatások következtében járványszerű a cukorbetegség megjelenése.

Megfelelő gondozással a legtöbb cukorbeteg ember biztonságosan elérheti és fenntarthatja a normálishoz legközelebb eső vércukorszintet. A betegségben szenvedőknek azonban óvakodniuk kell a súlyos problémáktól, amelyek a spektrum mindkét végén előfordulhatnak. A hipoglikémia vagy túl alacsony vércukorszint bizonyos glükózcsökkentő gyógyszerek mellékhatása. Ritka esetekben a vércukorszint veszélyesen magasra is emelkedhet, ami olyan problémákat okozhat, mint a ketoacidózis és a hiperozmoláris kóma.

Hipoglikémia

A hipoglikémia potenciális probléma mindenki számára, aki inzulint vagy számos más glükózcsökkentő gyógyszert, beleértve a szulfonilureákat vagy glinideket, önmagában vagy más antidiabetikus gyógyszerekkel kombinálva szed. A hipoglikémia sokkal kevésbé gyakori a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mint az 1-es típusú cukorbetegeknél, de súlyos lehet, ha előfordul. A vércukorszint abnormálisan lecsökkenhet azoknál az embereknél, akik túl nagy adag gyógyszert szednek edzés közben, túl kevés ételt vagy szénhidrátot fogyasztanak, kihagynak vagy késnek étkezést, vagy e tényezők kombinációját. Ahogy közel normális vércukorszint-szabályozásra törekszik agresszívebben, nő a hipoglikémia kockázata.

Fontos, hogy a cukorbetegek, valamint a velük élők és dolgozók megtanulják felismerni és megérteni a hipoglikémiát, hogy megelőzhető és kezelhető legyen, mielőtt életveszélyes válsággá válna.

A hipoglikémia jeleinek észlelése

Sok szakértő a hipoglikémiás reakciókat 2 mmol/l alatti vércukorszinttel hozza összefüggésbe, de nehéz pontosan meghatározni, hogy a hipoglikémiás tünetek milyen szinteken érintik az egyént, mivel minden személy eltérően reagál. Például az Ön vércukorszintje 2,2 mmol/l alá csökkenhet anélkül, hogy tüneteket okozna, míg valaki más tüneteket érezhet, amikor vércukorszintje 3,8 mmol/l alá esik.

Idővel a tünetek finomabbá válhatnak. Lehet tapasztalni, vagy nem

 • szívdobogás

 • izzadó

 • szorongás

 • zavaros gondolkodás

 • hypoglykaemia tudatának hiánya, amelyben egy személy nem tapasztal figyelmeztető tüneteket még akkor sem, ha vércukorszintje nagyon alacsony.

Az alacsony vércukorszint általában számos szervrendszerben riaszt. Az agy, amelynek működése a glükózra támaszkodik, különösen érzékeny a cukormegvonásra. A hipoglikémia első jelei a szorongásos rohamhoz hasonlítanak, mivel a vércukorszint csökkenése stimulálja a vegetatív idegrendszert. Az epinefrin (más néven adrenalin) kiválasztódik, ami izzadást, idegességet, remegést, szívdobogásérzést, gyors szívverést, szédülést és gyakran éhséget okoz. Az epinefrin felszabadulása a hipoglikémiára adott korrekciós válasz nem csak azért, mert jelzi, hogy enni kell, hanem azért is, mert több cukortermelésre készteti a májat.

Ha a hipoglikémiát nem kezelik gyorsan, súlyosbodhat, és befolyásolhatja az agyműködést, ami a

 • homályos látás
 • elmosódott beszéd
 • zavar
 • egyéb részegséghez hasonló viselkedés, például harciasság vagy ostobaság.

A vércukorszint további csökkenése vagy az állapot azonnali kezelésének elmulasztása eszméletvesztést, görcsrohamokat és akár halált is okozhat. A vezetés közbeni hipoglikémiás epizód súlyos autóbalesetet okozhat, különösen akkor, ha elhalasztja a kezelést, és azt gondolja, hogy el tud érni a célállomásig. Ne kockáztasson: álljon meg, és azonnal vegyen valami édeset, ha nincs kéznél valami az autójában.

Nem mindenki tapasztalja ezeket a tüneteket, és nehéz lehet különbséget tenni a hipoglikémia és a munkahelyi probléma vagy a házastársával való vita miatti szorongás között. Ezenkívül a béta-blokkolók (magas vérnyomás és szívbetegségek kezelésére használják) elfedhetik a korai tüneteket, és súlyosabb hipoglikémiát eredményezhetnek. Ezért az orvosok gyakran keresnek alternatívákat a béta-blokkolók helyett a cukorbetegeknél. Az alkohol elfedheti a hipoglikémia tüneteit is, ami az egyik oka annak, hogy óvatosan kell használni. Ha alvás közben hipoglikémia lép fel, az egyetlen jel a nedves pizsama (az izzadástól), az élénk rémálmok vagy az ébredéskor jelentkező kínzó fejfájás lehet. Fontos, hogy ráhangolódjunk ezekre a korai jelekre, és tudjuk, milyen vércukorszint váltja ki a hipoglikémiát.

A hipoglikémia megelőzése jobb, mint a kezelés. Ha inzulint szed, időnként hipoglikémiát tapasztalhat, valószínűleg az étkezési szokások megváltozása, például az étkezés elmaradása miatt. De ha nagymértékben iszik alkoholt, rendszertelen étkezési szokásai vannak, vagy máj- vagy vesebetegségben szenved, akkor különösen nagy a veszélye.

Alacsony vércukorszint kezelése

Jó ötlet a vércukorszint tesztelése, ha arra gyanakszik, hogy hipoglikémiás reakciója van, de gyakran nincs idő. Ha elkezdi furcsán érezni magát, ne halassza el a kezelést. Kövesse a 15/15 szabályt, amint azt az Egyesült Államok Nemzeti Orvosi Könyvtára kifejti:

Egyél 15 gramm szénhidrátot, és várj 15 percet. A következő élelmiszerek körülbelül 15 gramm szénhidrátot tartalmaznak:

 • 3 glükóz tabletta

 • Fél csésze (4 uncia) gyümölcslé vagy szokásos szóda

 • Egy pohár tej

 • 6 vagy 7 kemény cukorka

 • 2 evőkanál mazsola

 • 1 evőkanál cukor

A szénhidrát elfogyasztása után várjon körülbelül 15 percet, amíg a cukor bejut a vérébe. Ha nem érzi jobban magát 15 percen belül, több szénhidrátot fogyaszthat. A vércukorszintet ellenőrizni kell, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a biztonságos tartományba esik.

Cukorbetegség során jelentkező acetonsav felszaporodás a szervezetben

A diabéteszes ketoacidózis (DKA) – amelyben a vércukorszint nagyon magasra emelkedik – sokkal gyakoribb az 1-es típusú cukorbetegeknél, mint a 2-es típusú cukorbetegeknél. Akkor alakul ki, amikor az inzulin szintje kritikusan alacsonyra esik, gyakran akkor, ha kihagyja az inzulin injekciót vagy túl kevés inzulint adott betegség vagy szokatlan stressz idején. A betegség és a stressz növeli a sebezhetőséget, mert az ilyen helyzetekben felszabaduló hormonok ellenzik az inzulin hatását. Hacsak nem tartják fenn vagy nem növelik az inzulin adagját, inzulin-elégtelenség alakul ki.

Ha az inzulinszint nagyon alacsony, a sejtek nem tudják felszívni a glükózt a véráramból, hogy energiát termeljenek. Ehelyett elkezdik lebontani a tárolt zsírt. A zsírlebontás természetes melléktermékei a ketonoknak nevezett savak. Amikor elérik a magas szintet, a szervezet nem tudja elég gyorsan metabolizálni őket. Ennek eredményeként a ketonok felhalmozódnak a véráramban, ami savassá teszi a vért. Ugyanakkor a veséi nagy mennyiségű glükózban gazdag vizeletet választanak ki, ami kiszáradást okoz.

A DKA tünetei közé tartozik

 • fokozott szomjúság

 • gyakori vizelés

 • gyors légzés

 • hányinger, hányás

 • fáradtság

 • hasi fájdalom

 • „gyümölcsös” lehelet.

Az állapot előrehaladtával a vérnyomás csökken a kiszáradás miatt. Zavartság, sőt kóma is kialakulhat, ha a vércukorszint rendkívül magas lesz. Mivel a figyelmeztető jelek gyakran több napon keresztül jelentkeznek, a rendszeres vércukorszint-tesztek figyelmeztethetik Önt, ha a szint elég magas ahhoz, hogy növelje a DKA kockázatát. A DKA kialakulását a vizeletben lévő ketonok monitorozásával is kimutathatja. Ez a teszt könnyen elvégezhető otthon, egy vizeletmérő pálcikával a ketonok kimutatására. A vizelet ketonjait mindig ellenőrizni kell, ha vércukorszintje szokatlanul magas lesz, vagy új betegség alakult ki, különösen olyan, amely gyomor-bélrendszeri tünetekkel jár, mint például hasi fájdalom, hányinger vagy hányás. Azonnal hívja orvosát, ha vizeletvizsgálata közepesnél magasabb ketonszintet mutat (30-40 mg/dl). A kezelés inzulin, folyadékok és elektrolitok (ásványi anyagok, például nátrium, kálium és klorid) vénán keresztül történő beadásából áll. Kezelés nélkül a DKA végzetes lehet.

Hiperozmoláris kóma

Ritka esetekben a vércukorszint rendkívül magasra (40 mmol/l) emelkedhet, ami súlyos kiszáradáshoz és zavartsághoz vagy kómához vezethet. Ez leggyakrabban idős embereknél fordul elő, amikor a vércukorszint megemelkedik a szomjúság, a betegség vagy a stressz felismerésének károsodása miatt. Ha az érintett személy nem tud több folyadék fogyasztásával reagálni – akár azért, mert nem érzi magát szomjasnak (időseknél nem ritka), akár azért, mert idegrendszeri károsodás (például agyvérzés után) megnehezíti a folyadékfogyasztást – a vércukorszint az egekbe szökhet.

A probléma súlyosbodásával zavartság, álmosság és görcsrohamok követik a kiszáradást, ami hiperozmoláris kómának nevezett állapotot eredményez. Ez a ritka állapot, amely leggyakrabban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő idős embereknél fordul elő, végzetes lehet, és kórházi kezelést igényel, gyakran intenzív osztályon. Ismét a gondos glükóz monitorozás és a kezelési program szigorú betartása segíthet megelőzni a hiperozmoláris kómát.