Szakember kereső

Blog

Homeopátia

Homeopátia

Holisztikus orvos 2023-02-13 Berkes Éva


A hasonlóságon alapuló gyógymód

A homeopátiát és módszertanát az 1700-as évek végén alapította meg Samuel Hahnemann, német orvos. Felismerte, hogy azok a szerek, melyek töményen betegséget képesek kiváltani, hígított és dinamizált formában képesek a hozzájuk hasonló betegségek gyógyítására. Innen ered a hasonlót a hasonlóval kifejezés. Hahnemann egész későbbi életét a homeopátiára, ennek tanulmányozására és tovább fejlesztésére szentelte. A klasszikus homeopátia képviselői ma is az ő elvei alapján dolgoznak.

A gyógymód alapja a tünet megfigyelése. A tünet az, amelyen keresztül a betegség megnyilvánul és kifejeződik. Minél pontosabb és egyedibb a tünet, annál pontosabb és hatékonyabb a szerválasztás.  

Torokgyulladás. Főleg a jobb oldalon fáj, a nyelvcsap rózsaszín duzzadt és a toroknak is duzzadt érzete van. Furcsa, mert a meleg tea ront a panaszokon, de a hideg ital javít, bár alapvetően nem vagyok szomjas. A fájdalom szúró, égő jellegű. Nagyon nyugtalannak érzem magam.

Érdemes megfigyelni a fájdalom jellegét, kisugárzását, oldaliságát, mire javul, mire romlik és milyen egyéb változások vannak az általános állapotban. 

A szerválasztás során egy olyan anyagot keresünk, ami tömény formában egy egészséges emberben hasonló tüneteket okozna. Ez a szer megfelelően hígíott és dinamizált formában képes arra, hogy a tüneteket enyhítse, megszüntesse, a gyógyulás folyamatát segítse.

Amikor egy betegség hosszú ideig fennáll vagy időről időre visszatér, akkor krónikus (másnéven alkati) szer keresése javasolt. Ekkor már nem elég a lokális tünetek figyelembe vétele, meg kell érteni a betegség folyamatát, amiben egy részletes anamnézis felvétel segít. Itt fontos szerepet kapnak a korábbi betegségek, traumák és felmenőink betegségei is. Nagyon fontos a reakció mód, ahogy egy élethelyzetet, betegséget megélünk. Érdemes megkeresni az életút azon pontját, amikor még minden rendben volt, amikor az első elhangolódás megtörtént és oda helyezni a fókuszt. A krónikus szer segítséget nyújt ezen elhangolódások visszarendezésében és emlékezteti a szervezetünket a helyes, egészséges működésre.

Pánikroham. Minden akkor kezdődött, amikor volt egy koccanásos balesetem. Lefagytam. Veszélyben éreztem magam, de nem tudtam cselekedni. Eltelt néhány hónap, azóta különböző helyzetekben lefagyok. Nem tudok reagálni, megállnak a gondolataim, és enyhe remegést érzek közben.

Az egyénre jellemző reakció mód, a traumára/betegségre adott válaszreakció az, ami közelebb visz a megfelelő szer kiválasztásához. Ha van egy egyedi, különös, feltűnő tünet, egy olyan tulajdonság, reakció, ami csak rám jellemző akkor ez lehet az eset kulcsa. Ez alapján jó eséllyel választható ki a több ezer szer közül az a néhány, vagy az az egy, ami segíteni fog a panaszomon. Ez azonban viszonylag ritka. Sokkal jellemzőbb az, hogy az emberi életút során rétegeket halmozunk fel, és ezeket a rétegeket, betegség lenyomatokat szépen sorban vissza kell bontogatni, amíg eljutunk egy jobb állapotig, egy egészséges állapotig. 

Homeopátiás szerekkel eredményesen kezelhetőek akut betegségek és krónikus betegségek egyaránt. Javulást érhetünk el a tünetek intenzitásában, az életminőségben, mindezt egy szelíd, holisztikus, mellékhatásoktól mentes gyógymóddal. Használhatjuk önálló terápiaként, de gond nélkül alkalmazható más gyógymódok (akár a hagyományos gyógyszerek) mellett is.