Szakember kereső

Blog

Levendulaolajos borogatás

Levendulaolajos borogatás

Fitoterápia 2023-11-22 Berkes Éva


A levendulaolaj a legismertebb illóolaj. Gondoskodik az elalvásról és segít az idegességen is.

Egy megerőltető és túlhajszolt nap után a levendula ideális gyógynövény, ami megnyugvást hoz. Többféle formában is jó szolgálatot tesz: virágából tea készül, ellazítás céljából a fürdővízhez adhatjuk, vagy alvópárnába tölthetjük, illóolaja masszírozáshoz használható, vagy olajos borogatáshoz keverhető.

A levendula (Lavandula augustifolia) kékes virágai csodálatos, gyógyító illatukkal hatnak. Megnyugtatnak és segítenek az elalvásban, helyreállítják a lelki egyensúlyt, enyhítik a szorongást, a gyomorfájást és a fájdalmakat. Csíraölő hatással bírnak a sebbaktériumokra és a megfázásvírusokra egyaránt - a levendula a megfázás illatos megelőző gyógymódja. A borogatáshoz nem a levendula illatos virágát használják fel, hanem az abból nyert illóolajakat. Az illóolajok zsírban oldódnak , és olajos borogatásnál a bőrön keresztül bejutnak a vérbe, és a tesben fejtik ki a hatásukat. Megnyugtatják a hörgők görcseit, feloldják a köhögés váladékát, elősegítik a felköhögést, és megelőzik a megfázást és a tüdőgyulladást. A levendula illóolaj az egyik legismertebb és leggyakrabban felhasznált illóolaj, melynek hatása a legszélesebb körű.

A levendulaolaj nemcsak a bőrön keresztül jótékony hatású, hanem illata közvetlenül az orron át eljut az agyba is, az ún. limbikus rendszerbe. Megnyugtatja az ideges, nyugtalan vagy szorongós, megfázásos betegeket, akik gyakran aludni sem tudnak.

Amire még a levendula képes:

  • A levendulavirágtea (1 teáskanál 1 csésze forró vízhez) megnyugtat és enyhíti az emésztési zavarokat (epepanaszok, telítettségérzet, görcsök, puffadás, rossz emésztés a gyomorban vagy irritábilis vastagbélszindróma), ápolja az idegeket (ideges kimerültség, elalvási zavarok, ingerlékenység, belső nyugtalanság, stressz, depressziv hangulatzavar, szorongások, ideges szívpanaszok, időjárás-érzékenység), enyhíti a heveny és krónikus fájdalmakat, a feszültség okozta fejfájást és migrént.
  • Illóolaja elősegíti a gyors sebgyógyulást, kivételesen hígítás nélkül is felvihető (égéseknél, a hegek jó gyógyulásához, baktériumok, vírusok és gombák ellen), javítja a vérellátást (bedörzsöléshez köszvényes és reumatikus fájdalmakra, neuralgiára és fejfájásra), megnyugtat anélkül, hogy elfárasztna (migrénre és asztmára), szorongásoldó és ellazító.

Mellékhatások se a levendula virágával se illóolajával kapcsolatban nem ismertek, legfeljebb az arra érzékeny embereknél fordulhat elő (nagyon ritkán) fejfájás a kumarinok következtében. De ne használjuk a levendulás borogatást, ha valaki allergiás rá vagy irtózik a szagától.

Levendulaolajos borogatás:

  • Csepegtessünk egy kb. 10x10 cm nagyságú papír zsbkendőre, vagy papírtörlőre a levendulaolajos keverékből (1%-os olajkeverékhez szükséges 50ml vivőolaj - mandula, - oliva,- vagy napraforgóolaj - ebbe cseppentsünk 10 csepp illóolajat, 2%-oshoz 20 cseppet. A keveréket mindig jól fel kell rázni használat előtt, 12 hónapig sötét helyen eltartható) felnőttek számára 40-50 cseppet, gyerekek számára 15-40 cseppet (kicsiknek kevesebbet)
  • Helyezzük az olajos kendőt közvetlenül a mellkasra. Az illóolajok már a test melegétől kifejtik nyugtató hatásukat.
  • Az olajos borogatás még gyorsabban és intanzívebben hat, ha az olajos kendőcskét fel is melegítjük. Ehhez a kendőcskét egy neylonzacskóba csomagoljuk és egy-két percre két forró melegítőpalack közé tesszük. (Az olajos borogatásokat sohase melegítsük mikrohullámú sütőben, mert elvész a hatóanyaguk!)
  • Melegítsünk fel hozzá még egy nyersgyapjú anyagot vagy egy puha mosdókesztyűt, helyezzük rá az olajos kendőcskére és rögzítsük egy szoros ruhadarabbal, mondjuk egy trikóval.
  • Ideális esetben a levendulás borogatást este lefekvésnél helyezzük fel. A borogatás egész éjszaka ott maradhat a mellkason. A legjobb, ha naponta egyszer alkalmazzuk.
  • Ügyeljünk arra, hogy a lábfejünket mindig melegen tartsuk és jól takarózzunk be.