Szakember kereső

Blog

Meditáció

Meditáció

Meditáció 2023-01-23 Berkes Éva


Az emberi kultúrának évezredek óta része a meditáció. Olyan módszereknek a gyűjtőfogalma, mely az elmét képezi és a jelen pillanatra való tudatosságot fejleszti. Bár számos vallás foglal magába meditációs tanításokat, gyakorlatokat, alapvetően maga a meditáció független mindegyiktől. Nem helyez középpontba egy nálunk felsőbbrendű lényt, hanem a valóság általunk történő tapasztalásán, a tudat megnyitásán keresztül egy önmagunk megismerésén keresztül történő felfedezőutat jelent. Középpontjában a belső nyugalom, béke, harmónia megteremtése áll, „célja” a jelen-pillanatba való megérkezés, a gondolatok, érzések ítéletmentes megfigyelése.

Amikor szorongunk, félünk, tudatunk zavarodott, ezek az érzelmek blokkolják az életenergiák szabad áramlását a testben, mely légzésünk szaporasága és izmaink feszültsége által hatással van a testünkre, ez testi tünetekhez, fájdalmakhoz vezethet. A meditáció az érzelmi kiegyensúlyozottság megteremtése által beindítja a test öngyógyító folyamatait. Jótékony hatásait mára kutatások sora bizonyítja, melyekben azt találták, hogy csökkenti a depressziós tüneteket, a szorongást, a stresszt, erősíti az immunrendszert, javítja az alvás minőségét és a koncentrációs-készségünket.

Tulajdonképpen bármilyen tevékenységet végezhetünk meditatívan. Vannak azonban különböző technikák, melyek segíthetnek bennünket elindulni ezen az úton és kitapasztalni, melyek azok, amik számunkra működnek. Ezek magukba foglalnak olyan módszereket, amik a figyelmet és fókuszálást élesítik, összekötik a testet a légzéssel, technikák, melyek segítenek elfogadni a nehéz érzéseinket, illetve olyanok is, melyek módosult tudatállapotba helyeznek.

  • Mindfulness meditációk (gondolatok ítéletmentes megfigyelése, jelen-pillanat megfigyelése)
  • Spirituális meditációk (pl. ima)
  • Fókuszáló meditációk (pl. figyelem a légzésre, légzés számolása, figyelem hangokra, hangtálra, gong-szóra)
  • Mozgásmeditációk (pl. tai-chi, kertészkedés, tánc-meditáció, hasznos lehet azoknak, akik a mozgás közben tudják ellazítani elméjüket, testi-tudatosságukat szeretnék fejleszteni)
  • Mantra meditációk (pl. „om” hangzás, rezgés érzékelése a testben)
  • Transzcendentális meditációk (speciális technika, mely az elmét segíti megnyugodni különböző eszközöket használva)
  • Progresszív relaxáció (body-scan meditációként is ismert, vagyis a testi érzetek felderítésének egy tehnikája, melynek célja az izmok, a test mély ellazítása, ez magába foglalhatja az izmok befeszítését és ellazítását)
  • Szeretet-gyengédség meditációk (loving-kindness meditation) (olyan meditációk, melyek az együttérzés, a szeretet, az elfogadás érzését segítik elő önmagunk és mások felé)
  • Vizualizációs technikák (pozitív képek elképzelése által történő relaxáció)

„A meditáció egy hosszú zarándoklat. “A szemtanúvá válni” a meditáció kezdete, az “elme-nélküliség” pedig a meditáció vége… A meditáció nem egy módszer és nem is egy technika. Ez egy folyamat: a teljes lényed felnövekedése.” (Osho: Meditáció – Az első és utolsó lépés a szabadság felé)

Források: