Szakember kereső

Blog

Mi segít egy nőt az anyává válásban?

Mi segít egy nőt az anyává válásban?

Szülés 2023-01-25 Serfőző Anikó


Gyermekünkkel bármikor megélhető a közeledés, az összekapcsolódás. Ezt a mondatot könnyű leírni, ugyanakkor eljutni ide sokszor nehéz, és nem is csak feltétlenül rólunk és gyermekünkről szól. Ehhez a megéléshez mindenképp szükség van a környezet anyát megtartó, tápláló hozzáállására, legyen szó a családról, az egészségügyi ellátórendszerről vagy a tágabb társadalomról. A gyermekvállaláshoz és -neveléshez kapcsolódó élmények minden anyát összekötnek, ugyanakkor minden anyai út egyedi folyamat. Ennek “elég jó” bejárását sok minden támogathatja, az alábbiakban ezek közül szeretnék párat felvázolni. Ezek minden nő számára adottak, vagyis tekinthetünk rájuk úgyis, mint az anyaság kapcsán előtérbe kerülő témák.

Gyermekünkkel bármikor megélhető a közeledés, az összekapcsolódás. Ezt a mondatot könnyű leírni, ugyanakkor eljutni ide sokszor nehéz, és nem is csak feltétlenül rólunk és gyermekünkről szól. Ehhez a megéléshez mindenképp szükség van a környezet anyát megtartó, tápláló hozzáállására, legyen szó a családról, az egészségügyi ellátórendszerről vagy a tágabb társadalomról. A gyermekvállaláshoz és -neveléshez kapcsolódó élmények minden anyát összekötnek, ugyanakkor minden anyai út egyedi folyamat. Ennek “elég jó” bejárását sok minden támogathatja, az alábbiakban ezek közül szeretnék párat felvázolni. Ezek minden nő számára adottak, vagyis tekinthetünk rájuk úgyis, mint az anyaság kapcsán előtérbe kerülő témák.

Az anyaságról hozott döntés, vállaljunk gyermeket vagy sem, a női életút megkerülhetetlen része. Bár a szülés ebben kiemelkedő esemény, anyává válni egy folyamat. Elkezdődik már a fogantatás előtt, adott lelki témákhoz kapcsoltan alakul a várandósság három trimeszterében. Az első 12 hét a várandósság elfogadásának időszaka, fő feladata a fizikai és lelki értelemeben vett befogadás. Itt bőven megjelenhetnek, vágyott várandósság esetén is a negatív érzések, gondolatok, a fizikai rosszullét is a terhesség hirdetője lehet. A második trimeszter a megtartás ideje, ez lehet a várandósság igazi áldott időszaka, a 40 hét pozitív élményekben leggazdagabb szakasza. A szüléshez közeledve a szorongások felerősödhetnek, a fizikai kényelmetlenségek is egyre terhesebbé teszik az időszakot, ezzel valójában könnyítve a harmadik trimeszter fő feladatát, az elengedést, mely a szülés/születésben realizálódik. A szép háborítatlan szülés sokban segítheti, míg a traumatikus szülés körüli élmények nehezítik az anyaság megélését. A gyermekágy első hat hete az ismerkedés, egymásra hangolódás időszaka az anya-gyermek páros életében. A gyermekágy pszichológiai szempontból 1 évet ölel fel, és az anya érzései sokat hullámzanak ebben az időszakban. A pozitív érzelmek mellett a negatív érzelmek is természetes részét képezik a folyamatnak. A várandósság alatti, vagy a születést követő szorongások, félelmek a szülő szerepre való készülést is támogathatják bizonyos mértékig, ha a megnyugvás is időről időre megélhető, az anyaság élményének normál elemei. Jó esetben a gyermekkel kialakuló kapcsolatban, a támogató környezet visszajelzéseivel összhangban az anyai önbizalom erősödik. A korábbi hiányok, akár a szülés körüli negatív események, az aranyóra elmaradása például, az emberi kötődés rugalmas volta miatt szépen oldódhatnak a későbbiekben.Ne feledjük, anyává válni folyamat. Sok kulturális mítosz azt a hitet táplálja, hogy ez mindenképp egy jól beazonítható pillanatban koncentrálódik, és ha ez nincs így, az anyák könnyen élnek meg bűntudatot. Például a háborítatlan természetes szülés valóban olyan hormonkoktélt ad az anyai szervezetnek, mely kicsúcsosodik a csecsemővel való első kinti találkozásban. Ezért a folyamatért az oxitocin nevű “szeretethormon” felel. Kórházi, indított szülésnél gyakran adagolnak kívülről oxitocint, ami a belső termelődésű oxitocinhoz hasonlóan serkenti a méh összehúzódásait, ugyanakkor a fent leírt pozitív érzelmi hatás elmarad, mert a periférián lévő oxitocin nem jut át az agyba. Itt az anyának kell plusz munkát tennie abba, hogy érzelmileg ráhangolódjon a csecsemőre, az azt segítő belső hormonális támogatás a szüléskísérés módja, szemlélete miatt elmarad. Jó, ha az anya magával is megbocsátó és megengedő tud lenni, a gyermekről való gondoskodás az öngondoskodás talaján tud kivirágozni.

Az anyai szerep megélése távoli családi eseményeket tud kézzelfogható közelségbe hozni. Mindenkinek van egy batyuja, ha addig nem történt meg, a várandósság magától oldja a csomót és kibomlik a transzgenrációsan hordozott anyai örökség. A félelmekben, szorongásokban akár elfeledett nevű ősanyáink traumái és nehézségei visszhangozhatnak. Ugyanígy a gyermekünkkel megélt pozitív érzelmi kapcsolódás egyszerre kapcsol minket minden korábbi szeretetkapcsolatunkhoz. Már a várandósságra készülve érdemes ránézni az anyai örökségre: mi az, amit érdemes tovább vinnünk, mi az, amit el kell gyászolnunk, amire már nincs szükségünk anyáink, nagyanyáink “csomagjából”. A munka lehet megterhelő, akár korábban már megdolgozottnak gondolt nehézségeket lökhet újra felszínre, ezt valószínűsíti a perinatális életidőre jellemző “lelki áttetszőség”. A mesék “tündérkeresztanyái” a felnőttlét pszichés realitására emlékeztetnek: gyerekkorunktól eltérően itt már megtehetjük, hogy alternatív anya-figurákkal kerülünk kapcsolatban, akiktől támogatást és pozitív mintát kaphatunk. Erre a különböző, érzelmi biztonságra, elfogadásra épülő női körök éppúgy alkalmasak lehetnek, mint egy perinatális területen jártas szakemberrel való munka. A múltba tekintve pedig elég jó női minta és kapcsolódást lehet akár egy egykori kedves óvónéni vagy rokonunk emléke.

A pszichés térben vagy a kötődésben megjelenő eszközök mellett a várandós szervezet is számos módon ad automatikus segítséget a szülővé válás, mint normatív krízis sikeres megoldásában.

Az agyfeltérképező eljárásokat használó kutatások szerint az első várandósság alatt az agy szürkeállománya jelentős szerkezeti változáson megy keresztül. Csökken a mérete, de ez nem veszteséget jelent. Az agyi funkciók terén ez épp egy gazdagodást jelent, a gondoskodásért felelős agyterületek fejlődését segítve ezzel.A várandós nő agyában kialakuló változás annyira jellegzetes, hogy egy számítógépes program csak agyi felvételekalapján képes megmondani, hogy az illető áldott állapotban van vagy sem.Fél év, míg a szülés után az agy mérete visszarendeződik eredeti állapotára. A változás nyomán kialakult képességek, amik támogatást nyújtanak a csecsemő gondozásában ugyanakkor örökre velünk maradnak. Szintén érdekes, hogy szülés után a nők térlátásért felelős agyterülete is fejlettebb a várandósság előtti állapothoz képest. Ez az evolúció során nagyon adaptív lehetett, például egy vészhelyzet során az elrejtett csecsemő megtalálásában nagy segítség lehetett az anya tájékozódási képessége.

Gyakori élmény a várandósság alatt, főleg a vége felé, hogy azt érezzük kevésbé tudunk koncentrálni a külső ingerekre, megjelenik egy belső fókusz. Ezt hívjuk módosult tudatállapotnak, mely segíti a testi folyamatokra való ráhangolódást, és különösen fogékonnyá tesz a szuggesztiókra. Emiatt van az, hogy a szüléshez közel hallott mondatok jó időre velünk maradnak, erősen hatva az érzelmi állapotunkra, akár hosszú távon befolyásolva az anyai kompetencia érzetünket. Ez főleg a környezet számára fontos tudás, a lekicsinylő mondatok (“Ezzel a mellel nem lehet szoptatni”) nagyban nehezítik az anya helyzetét, ugyanakkor a bíztató szavak csodákra képesek.Módosult tudatállapotban megváltozik a valóság és az idő érzékelése, az önkontroll csökken, megjelenhet a testhatárok megszűnésének élménye a teljes testi-lelki megnyílást is szolgálva ezzel. A szülő nő mindent magára vonatkoztat (ez is része a szuggesztiók iránti fokozott érzékenységnek) és a folyamat testbe ágyazottsága a szülés története egy preverbális, szavak nélküli régióban kódolódik. Az agyban a magasabb rendű kérgi működés háttérbe szorul, a gondolkodási, döntési folyamatok blokk alá kerülnek, és a “hüllőagy”, vagyis az evolúció során korábban kialakult agyi képletek kerülnek előtérbe. Mindez segíti, hogy az anya ráhangolódjon a testében ösztönösen hordozott tudásra, Bálint Sándor szülész-nőgyógyászt idézve kimondhatjuk, hogy az anya tud szülni, a magzat pedig tud születni (Bálint Sándor: A természetes szülés hipotézise)

Serfőző Anikó
pszichológus, perinatális szaktanácsadó