Szakember kereső

Blog

Tesztoszteron: Mi ez és hogyan befolyásolja az egészségedet?

Tesztoszteron: Mi ez és hogyan befolyásolja az egészségedet?

Holisztikus orvos 2023-10-08 Berkes Éva


Ha a tesztoszteronra gondolsz, mi jut eszedbe? Macsó férfiak? Agresszív, türelmetlen, A típusú viselkedés? Közlekedési dühkitörés? Erőszak?

A tesztoszteron szerepe a rossz viselkedésben nagyrészt mítosz. Mi több, a tesztoszteron más fontos szerepet játszik az egészségben és a betegségekben, amelyek meglephetnek téged. Például tudtad, hogy a tesztoszteron kulcsszerepet játszik a prosztatarákban? Vagy a nőknek is kell a tesztoszteron?

Több a tesztoszteron, mint a rossz viselkedés. Itt mindent megtudhatsz a nemi hormonról, beleértve annak elsődleges előnyeit.

Mi az a tesztoszteron?

A tesztoszteron egy nemi hormon. A hormonok a szervezet kémiai hírvivői. A test egyik vagy másik helyéről utaznak, általában a véráramon keresztül, és számos különböző testi folyamatot érintenek.

A tesztoszteron a férfiak fő nemi hormonja. Elengedhetetlen a férfinövekedés és a férfias tulajdonságok kialakulásához.

Az agyból az agyalapi mirigybe küldött jelek szabályozzák a férfiak tesztoszterontermelését. Az agyalapi mirigy ezután jeleket közvetít a herékhez, hogy tesztoszteront termeljenek. A "visszacsatolási hurok", a negatív feedback szorosan szabályozza a hormon mennyiségét a vérben. Ha a tesztoszteronszint túl magasra emelkedik, az agy jeleket küld az agyalapi mirigynek, hogy csökkentse a termelést.

Mit csinál a tesztoszteron?

A tesztoszteron számos fontos szerepet játszik a szervezetben, mint például:

·         a pénisz és a herék fejlődése

·         a hang elmélyülése a pubertás alatt

·         az arc- és szeméremszőrzet megjelenése a pubertástól kezdve; 

·         későbbi életében szerepet játszhat a kopaszodásban

·         izomméret és -erő

·         a csontok növekedése és erőssége

·         szexuális vágy (libido)

·         spermiumtermelés.

A túl kevés tesztoszteronnal rendelkező serdülő fiúknál előfordulhat, hogy nem tapasztalnak normális férfiasodást. Például előfordulhat, hogy a nemi szervek nem tágulnak meg, az arc- és testszőrzet ritka, a hang pedig nem mélyül el normálisan.

A tesztoszteron segíthet a normál hangulat fenntartásában is. Lehetnek ennek a hormonnak más fontos funkciói is, amelyeket még nem fedeztek fel.

A tesztoszteron és a nők

Ha azt gondolnád, hogy a tesztoszteron csak a férfiaknál fontos, tévednél. A tesztoszteron a petefészkekben és a mellékvesékben is termelődik. Egyike a nőkben előforduló androgéneknek (férfi nemi hormonoknak). Úgy gondolják, hogy ezek a hormonok fontos hatással vannak a

·         petefészek működése

·         csont erőssége

·         szexuális viselkedés, beleértve a normál libidót (bár a bizonyítékok nem meggyőzőek).

A tesztoszteron (más androgénekkel együtt) és az ösztrogén közötti megfelelő egyensúly fontos a petefészkek normális működéséhez. Bár a konkrétumok bizonytalanok, lehetséges, hogy az androgének fontos szerepet játszanak a normál agyműködésben (beleértve a hangulatot, a nemi vágyat és a kognitív funkciókat).

Tudtad?

A tesztoszteron a szervezetben a koleszterinből szintetizálódik. De a magas koleszterinszint nem jelenti azt, hogy magas lesz a tesztoszteronod. A tesztoszteronszintet túlságosan gondosan szabályozza az agy ahhoz, hogy ez bekövetkezzen.

 

Lehet, hogy túl sok a tesztoszteronod?

A túl sok természetesen előforduló tesztoszteron nem gyakori probléma a férfiak körében. Ez meglepő lehet, ha az emberek a tesztoszteron túlzott mértékű bizonyítékának tekintik: a közlekedési dühkitörés, az apák közötti harc a focimérkőzéseken és a szexuális promiszkuitás.

Ennek egy része a "normális" tesztoszteronszint és a "normális" viselkedés meghatározásának nehézsége lehet. A tesztoszteron vérszintje drámaian változik az idő múlásával, sőt akár egy nap folyamán is. Ezen túlmenően, ami a tesztoszteron túlzott mértékű tünetének tűnhet (lásd alább), valójában nem kapcsolódik ehhez a hormonhoz.

Valójában a legtöbb, amit a férfiak abnormálisan magas tesztoszteronszintjéről tudunk, olyan sportolóktól származik, akik anabolikus szteroidokat, tesztoszteront vagy hasonló hormonokat használnak az izomtömeg és a sportteljesítmény növelésére.

A férfiak mesterségesen magas tesztoszteronszintjével kapcsolatos problémák a következők:

·         alacsony spermiumszám, a herék zsugorodása és az impotencia (furcsának tűnik, nem?)

·         szívizom károsodás és a szívinfarktus fokozott kockázata

·         prosztata megnagyobbodás vizelési nehézséggel

·         májbetegség

·         pattanás

·         folyadékvisszatartás a lábak és a lábfej duzzanatával

·         súlygyarapodás, amely részben a megnövekedett étvágyhoz kapcsolódik

·         magas vérnyomás és koleszterin

·         álmatlanság

·         fejfájás

·         megnövekedett izomtömeg

·         fokozott vérrögképződés kockázata

·         a serdülők növekedésének visszamaradása

·         nem jellemző agresszív viselkedés (bár nem jól tanulmányozott vagy egyértelműen bizonyított)

·         hangulati ingadozások, eufória, ingerlékenység, ítélőképesség-csökkenés, téveszmék.

A nők körében a magas tesztoszteronszint talán leggyakoribb oka a policisztás petefészek szindróma (PCOS). Ez a betegség gyakori. A premenopauzában lévő nők 6-10%-át érinti.

A PCOS-ben szenvedő nők petefészkei több cisztát tartalmaznak. A tünetek közé tartozik a rendszertelen menstruáció, csökkent termékenység, túlzott vagy durva szőr az arcon, a végtagokon, a törzsön és a szeméremkörben, a férfiakra jellemző kopaszság, sötétedés, vastag bőr, súlygyarapodás, depresszió és szorongás. A legtöbb ilyen probléma kezelésére az egyik elérhető kezelés a spironolakton, egy speciális típusú vízhajtó (vízhajtó tabletta), amely gátolja a férfi nemi hormonok működését.

A betegség vagy a kábítószer-használat miatt magas tesztoszteronszinttel rendelkező nők mellméretének csökkenése és a hang elmélyülése tapasztalható, a férfiaknál előforduló számos probléma mellett.

Lehet, hogy túl kevés a tesztoszteronod?

Az elmúlt években a kutatók (és a gyógyszergyárak) a tesztoszteronhiány hatásaira összpontosítottak, különösen a férfiak körében. Valójában az életkor előrehaladtával a tesztoszteronszint nagyon fokozatosan, évente körülbelül 1-2%-kal csökken – ellentétben az ösztrogén viszonylag gyors csökkenésével, amely a menopauzát okozza. A herék kevesebb tesztoszteront termelnek, kevesebb jelzés érkezik az agyalapi mirigyből, ami azt mondja a heréknek, hogy készítsenek tesztoszteront. Továbbá, ahogy a férfiak öregszenek, a májuk több nemi hormonkötő globulint (SHBG) termel, amely a véráramban keringő tesztoszteronhoz kötődik.

Mindez csökkenti a tesztoszteron aktív (szabad) formáját a szervezetben. A 45 év feletti férfiak több mint egyharmadának a normálisnál alacsonyabb tesztoszteronszintje lehet (bár, mint említettük, a tesztoszteron optimális szintjének meghatározása bonyolult és némileg ellentmondásos).

A tesztoszteronhiány tünetei felnőtt férfiaknál a következők:

·         csökkent test- és arcszőrzet

·         izomtömeg elvesztése

·         alacsony libidó, impotencia, kis herék, csökkent spermaszám és meddőség

·         megnövekedett mellméret

·         hőhullámok

·         ingerlékenység, gyenge koncentráció és depresszió

·         testszőrzet elvesztése

·         törékeny csontok és a törések fokozott kockázata.

Egyes tesztoszteronhiányos férfiaknál az alacsony tesztoszteronszinthez kapcsolódó tünetek vagy állapotok javulnak, ha tesztoszteronpótlást szednek. Például egy csontritkulásban szenvedő és alacsony tesztoszteronszintű férfi tesztoszteronpótlással növelheti a csontok szilárdságát és csökkentheti a törések kockázatát.

Tudtad?

Vannak esetek, amikor az alacsony tesztoszteron nem olyan rossz dolog. A leggyakoribb példa valószínűleg a prosztatarák. A tesztoszteron serkentheti a prosztata mirigy és a prosztatarák növekedését. Ezért a tesztoszteronszintet csökkentő gyógyszerek (például a leuprolid) gyakori kezelések a prosztatarákban szenvedő férfiak számára. A tesztoszteronpótlást szedő férfiakat gondosan ellenőrizni kell a prosztatarák miatt. Bár a tesztoszteron növelheti a prosztatarákot, nem világos, hogy a tesztoszteronkezelés valóban rákot okoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bármilyen meglepő is, a nőket is zavarhatják a tesztoszteronhiány tünetei. Például az agyalapi mirigy vagy a mellékvesék működésének problémája csökkent tesztoszterontermeléshez vezethet. Az érintett nők alacsony libidót, csökkent csonterőt, gyenge koncentrációt vagy depressziót tapasztalhatnak.

 A tesztoszteront befolyásoló betegségek és állapotok

A férfiak tesztoszteronszintje csökkenhet olyan állapotok vagy betegségek miatt, amelyek a következőket érintik:

herék – közvetlen sérülés, kasztrálás, fertőzés, sugárkezelés, kemoterápia, daganatok

agyalapi mirigy vagy hipotalamusz – daganatok, gyógyszerek (különösen anabolikus szteroidok, bizonyos fertőzések és autoimmun állapotok)

A genetikai betegségek, mint például a Klinefelter-szindróma (amelyben a férfinak extra X-kromoszómája van) és a hemokromatózis (amelyben egy abnormális gén a túlzott vas felhalmozódását okozza a szervezetben, beleértve az agyalapi mirigyet is) szintén befolyásolhatják a tesztoszteront.

A nőknél a petefészkek eltávolítása mellett az agyalapi mirigy, a hipotalamusz vagy a mellékvese betegségei miatt is lehet tesztoszteronhiány. Az ösztrogénterápia növeli a nemi hormonkötő globulin mennyiségét, és az idősödő férfiakhoz hasonlóan csökkenti a szabad, aktív tesztoszteron mennyiségét a szervezetben.

Tesztoszteron terápia

A tesztoszteronterápia a késleltetett férfi pubertás és a herék, az agyalapi mirigy vagy a hipotalamusz hibás működése miatti kórosan alacsony tesztoszterontermelés kezelésére engedélyezett.

A férfiak akkor válhatnak tesztoszteron terápiára, ha az aktív (szabad) tesztoszteron szintje jelentősen alacsony, és olyan tünetek jelentkeznek, mint például:

·         általános gyengeség

·         alacsony energia

·         rokkantság törékenység

·         depresszió

·         problémák a szexuális funkcióval

·         problémák a megismeréssel.

Azonban sok normális tesztoszteronszinttel rendelkező férfinak hasonló tünetei vannak, így a tesztoszteronszint és a tünetek közötti közvetlen kapcsolat nem mindig egyértelmű. Ennek eredményeként vita folyik arról, hogy mely férfiakat kell kiegészítő tesztoszteronnal kezelni.

A tesztoszteronterápia ésszerű lehet azoknál a nőknél, akiknek alacsony a tesztoszteronszintje, és a tünetek a tesztoszteronhiánynak köszönhetőek. Azonban a tesztoszteron kezelés bölcsessége és hatékonysága a menopauza utáni nők szexuális vagy kognitív funkcióinak javítására nem világos.

Milyen kockázatokkal jár a tesztoszteronterápia?

Egyes férfiak és nők azonnali mellékhatásokat tapasztalnak a tesztoszteron-kezelés során, mint például akne, alvás közbeni légzési zavar, mellduzzanat vagy érzékenység, vagy a boka duzzanata. Az orvosok a magas vörösvértestszámra is figyelnek, ami növelheti a vérrögképződés kockázatát.

Úgy tűnik, hogy a tesztoszteronterápia nem növeli a prosztatarák kockázatát, de serkentheti a prosztataráksejtek növekedését. Mivel a prosztatarák olyan gyakori, az orvosok hajlamosak arra, hogy tesztoszteront írjanak fel olyan férfiaknak, akiknél az átlagosnál nagyobb a kockázata a nem diagnosztizált prosztatarák kialakulásának.

Azoknál a férfiaknál, akiknél alacsony a vér tesztoszteronszintje és a tüneteket valószínűleg az alacsony szint okozza, a hormonpótló terápia előnyei általában meghaladják a lehetséges kockázatokat. Azonban a legtöbb férfi esetében ez az orvosával közös döntés.

 

A tesztoszteron sokkal több, mint amit a hírneve sugall. A férfiaknak és a nőknek megfelelő mennyiségű tesztoszteronra van szükségük a normális fejlődéshez és működéshez. A tesztoszteron optimális mennyisége azonban korántsem világos.

A tesztoszteronszint ellenőrzése olyan egyszerű, mint egy vérvizsgálat. A legnehezebb az eredmény értelmezése. A szintek a nap folyamán változnak. A legjobb, ha reggel méri meg a szabad tesztoszteron szintjét. Még akkor is, ha a tesztoszteron-pótló terápia megkezdése és a megfelelő adag megválasztása a kórosan alacsony szint mellett is megismétlődik, az orvosával való alapos beszélgetést igényel.

Írta: Howard E. LeWine, MD , főorvosi szerkesztő, Harvard Health Publishing